Понятията изтощение и прегаряне, или бърнаут често се заменят едно със

...
Понятията изтощение и прегаряне, или бърнаут често се заменят едно със
Коментари Харесай

6 признака, че сте пред бърнаут

Понятията " безсилие " и " прегаряне ", или " бърнаут "  често се заменят едно със друго, само че те се отнасят  разнообразни концепции, свързани със напрежението и умората.

Изтощението е положение на последна отмалялост или изнемощялост, което може да е резултат от физическо или умствено натоварване. То е постоянно срещана реакция на продължителни интервали на интензивна работа или стрес. Когато човек е отпаднал, той може да се усеща без сила - както физическа, по този начин и психическа. Почивката, релаксацията и грижата за себе си нормално са ефикасни за облекчение на изтощението, като разрешават на хората да се възстановят и да възвърнат енергийните си равнища.

Прегарянето, въпреки това, е по-сериозно и хронично положение, което надвишава елементарното безсилие. То се характеризира с чувство за непреодолимо физическо и прочувствено безсилие, постоянно съпроводено от възприятие на изолираност или цинично отношение към работата и към живота въобще. Бърнаутът нормално е резултат от дълготрайно излагане на продължителен стрес, съчетано с възприятие на беззащитност и чувство за липса на надзор върху събитията. За разлика от изтощението, прегарянето не се облекчава елементарно посредством краткосрочна отмора, а постоянно изисква по-всеобхватни ограничения - да вземем за пример: промени в работната среда, управление на работното натоварване и грижа за психологичното здраве.ъ
Шест от главните фактора за бърнаут и по какъв начин да разпознаем признаците  
Проучванията демонстрират, че шестте съществени аргументи за прегаряне са: прекомерното работно натоварване, незадоволителна автономия (независимост), неадекватна мотивация, разпад в общността, несъответствие на полезностите и несправедливост. Психолозите означават, че факторът " неправда " се оказва измежду най-важните - съгласно някои изследвания неналичието на признателност  може да удвои риска от прегаряне. Ето и и признаците, по които може да познаете, че сте пред бърнаут. 

Хронична отмалялост: Ако непрекъснато се чувствате изтощени, както физически, по този начин и прочувствено, макар че си почивате задоволително - да вземем за пример, в случай че се чувствате изтощени даже след добър сън.

Намалена работливост: Не успявате да се справяте и в работата, и в персоналния живот - можете да забележите липса на мотивация, понижена работливост и компликации при съсредоточаването върху задания, които в миналото са изглеждали изпълними. 



Цинизъм и дистанцираност : Чувството на студенина е постоянно срещан прочувствен признак на прегарянето. Може да забележите, че ставате все по-негативни, отдалечавате се от сътрудници, другари или семейство и изпитвате общо възприятие на отчаяние.

Физически признаци: Изгарянето може да се прояви с физически признаци като главоболие, болки в стомаха и мускулно напрежение.  

Безсъние или нарушавания на съня : Трудното заспиване, задържането на съня или неспокойният сън могат да бъдат симптом на прегаряне.  

Загуба на интерес или задоволеност: Ако дейностите или дилемите, които в миналото са ви носили наслада или задоволство, в този момент ви се костват скучни или неинтересни. 

За връзката сред перфекционизма и прегарянето - вижте на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР